Ricardo Brey . Inside Out

000.box of boxes

Ensemble

‘De doos is ons hoofd, de doos is de grot, de zolder, ons hart … is het geheugen en de wereld.’ – Ricardo Brey, 2013

Pas in december 2014 werd het ensemble kubusvormige kunstwerken die in de tentoonstelling getoond zullen worden Inside Out (2013-2015) gedoopt. De 14 werken zijn bedacht met het idee dat ze niet statisch tentoongesteld zullen worden. De titel Inside Out geeft exact weer hoe deze werken ervaren dienen te worden: met de binnenkant naar buiten. De werken van het Inside Out-project laten zich niet simpelweg openen. Ze dienen ontvouwd te worden, zoals een vlag of een bloem: vouw per vouw, blaadje per blaadje. Brey stelt eisen aan wie naar de werken kijkt: ze vragen om een nauwe, persoonlijke aandacht, tijd en direct contact ‘zodat het werk zijn chemie openbaart’.

Op het eerste zicht zijn de kunstwerken doorsnee archiveringscontainers, maar ze dragen een verrassend diverse inhoud met zich mee. Het ‘uitpakken’ van de kunstwerken wekt nieuwsgierigheid op die Brey relateert aan populaire magie, aan een konijn dat uit de hoed van de goochelaar getoverd wordt. Al snel blijkt dat de inhoud eindeloos is, dat de toeschouwer overvallen wordt door een enorme waaier aan materiaal dat doet vermoeden dat Brey ook leerlooier, schrijnwerker, timmerman en lasser is. Het is het proces van openen, ontvouwen, ontrafelen en uitbreiden dat het kunstwerk ten volle activeert.

Hoewel kubistisch qua vorm, is hun invloedssfeer bij wijze van spreken cirkelvormig. De kunstwerken worden geproduceerd in een reeks zonder nummer of einde en bevatten openingen binnen openingen en verborgen compartimenten die misschien nooit gevonden worden.

Een team van Insiders activeert dagelijks de werken. Wees getuige van dit intieme proces om de kunstwerken ten volle te kunnen ervaren.

Elke dag om 15u, donderdag ook om 19u. Op zaterdag en zondag om 11.30u en 15u.

"(...) Alles wat ik ooit heb gedacht zit voor honderd procent in de boxen. Ik zou durven zeggen dat de werken van een grote maturiteit zijn.  Ik ben tevreden over deze werken en ik voel me er erg zeker over. Wanneer ik de werken begin te maken zie ik echt af. Die doos is leeg en deze ook … Waar vind je waar je in moet geloven? Het zijn objecten die gemaakt zijn om in iets te geloven; zodat ik in iets kan geloven." (Ricardo Brey)

Items View all

Actors View all