M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: The city of Antwerp

Untitled186 ©image: ICC Archive

Vanaf het einde van de Jaren 60 en doorheen de jaren 70 was de stad Antwerpen het decor voor een aantal belangrijke "acties" van James Lee Byars. Eerst de Wide White Space Gallery en later het Internationaal Cultureel Centrum speelden een cruciale rol in het organiseren van evenementen waar Byars zijn performances plaats konden vinden. In de lente van 1976 organiseerde het I.C.C. de omvangrijke James Lee Byars / Extra Terrestrial tentoonstelling. Naast de verschillende voorwerpen, videotapes en foto's waren er drie, speciaal voor dit evenement georganiseerde performances. De meest frappante actie was zonder twijfel The Extra-terrestrial Man. Met de hulp van de aanwezige mensen en toevallige voorbijgangers, werd een schaduwachtige figuur uit zwarte Tulle van meer dan 250 meter lang uitgerold op de Meir. Dit indrukwekkende stuk textiel, ook gekend als The Black Giant of Antwerp, blijft tot op de dag van vandaag één van de meest opmerkelijke werken in de collectie van het M HKA.

Verberg deze beschrijving

Werken

Untitled180

>James Lee Byars, A Halo around the ICC , 1976.Performance.

Untitled122

>James Lee Byars, The Perfect Place ( is on Top of Your Head) , 1976.Performance.

Byars james lee the giant 1975

>James Lee Byars, Letter to Flor Bex (The Giant), 1976.Letter, inkt op gouden papier, 158 x 177 cm.

Byars%20essen%202

>James Lee Byars, The Shadow of an Extraterrestrial Man/The Antwerp Giant, 1976.Installation, black tulle, 17 x 245 m.