M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Maen Florin

Maenflorin %283%29

° 1954

Geboren in Kleine-Brogel (BE), werkt in Schelderode (BE).

Maen Florin studeert beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Antwerpen, aan de Sint Lucas Hogeschool en de Koninklijke Academie in Gent.

De beelden van Maen Florin zijn in wezen expressionistisch. Haar vroegste werk heeft een uitgesproken ruwe huid en straalt veel kracht en dynamiek uit. De sculpturen worden dikwijls beschilderd.

Gaandeweg hebben die uitbundige sculpturen plaats gemaakt voor meer verstilde beelden. Het zijn eerder verschijningen die meer in zichzelf gekeerd zijn. Ze lijken aan te sluiten bij de traditie van het ‘unheimliche’. Ze duiken op als getuigen van wat aanwezig maar ongrijpbaar is.

De beelden in de reeks ‘Commedia’ bijvoorbeeld tonen ambivalente expressies van verdriet, meditatie of introspectie. Wat diep in ons zit en onzichtbaar is maakt Maen Florin tot tastbare, herkenbare materie. Haar beelden kan je letterlijk en figuurlijk voelen. Wat in onze hoofden zit brengt ze naar buiten. Wat in ons zit staat nu voor ons.

De laatste jaren maakt Maen Florin steeds meer koppen in keramiek. De hoofden zijn geen portretten maar eerder archetypes. Ze herinneren aan de kunstgeschiedenis en/of spiegelen de wereld. Ze worden altijd groter dan levensecht rechtstreeks in de klei vormgegeven en met glazuur beschilderd. ‘Ik ben meestal vooral in schilderkunst geboeid’ zegt Maen Florin, ‘met name in het werk van Rembrandt, Soutine, Marlene Dumas, maar ik maak sculpturen’. Haar beelden bevragen zowel de toeschouwer als de samenleving waarin die leeft.

Media

Maenflorin %283%29

>

>Tekst door Hans Martens, 2013

>Tekst door Stefan Hertmans, 2017

>Tekst door Veerle Van Durme, 2018

Werken

Geen foto

>Maen Florin, Maen Florin, 1988.Book, ink, paper, 28.4 x 21 cm, 51 p., language : Dutch, French, English, German, publisher : ICC/Internationaal Cultureel Centrum, Antwerpen.

Commedia

>Maen Florin, Karakter ‘Commedia’, 2016.Sculpture, ceramics, 26 x 22 x 16 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

1e voorkeur

> Tentoonstelling: INBOX: Maen Florin – Sculptures . 14 April 2017 - 07 May 2017.

Gaisumov

> Ensemble: Aanwinsten 2017 [Acquisitions 2017].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.