Jos de Gruyter & Harald Thys – Optimundus

H j optimundus a6 liggend

Event

M HKA, Antwerpen

07 February 2013 - 19 May 2013

OPTIMUNDUS vormde een panorama van de kunstpraktijk van Jos de Gruyter (°1965, Geel) & Harald Thys (°1966, Wilrijk), en bracht zo hun unieke voorstelling van een alternatieve realiteit in een tentoonstellingsomgeving. De tentoonstelling kreeg in het begin van 2014 een vervolg in Kunsthalle Wien.

Het werk van de Gruyter & Thys werpt een genadeloze blik op de realiteit. Aan de hand van video’s, installaties, tekeningen, sculpturen, performances en fotografie geven de kunstenaars gestalte aan hun verbeelding van een parallelle wereld, hoe die leeft in de hedendaagse menselijke psyche en hoe die zich manifesteert in het alledaagse en in maatschappelijk conformisme. Verhalen rond arbeid, vrije tijd, gezin, sociale klasse, mannelijkheid en marginalisering worden verbeeld door een cast van niet-professionele acteurs, familieleden, vrienden, baarden, objecten en poppen, vaak in banale interieurs, geladen met gestoorde machtsverhoudingen. 

Het werk vindt haar oorsprong in zeer uiteenlopende inspiratiebronnen, gaande van bepaalde sleutelscènes in de films van Fassbinder en Visconti, over clandestiene reality-programma’s, het alsmaar groeiende arsenaal van anoniem geproduceerde films op YouTube – van Russian Road Rage tot de home video’s van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.

De films van de Gruyter & Thys spelen zich vaak af binnen mentale ruimten waar intermenselijke spanningen zich opbouwen en waar een uitgesproken somberheid in het hart van de uitzonderlijke maatschappelijke verbeelding van beide kunstenaars voelbaar is. Toch bezinnen de werken niet enkel over de grote vraagstukken van sociale klasse en ontbering, maar zijn ze tevens obsessieve observaties van innerlijke processen. Het werk van de Gruyter & Thys herinnert ons aan een interne, moeilijk te definiëren logica die binnen ieder van ons leeft, en die centraal stond in OPTIMUNDUS.

Items View all

Media View all

Actors View all