Barjeel Kunststichting [Barjeel Art Foundation]

Barjeel 1

Ensemble

De Barjeel Art Foundation is een onafhankelijk instituut uit de verenigde Arabische Emiraten dat de privécollectie beheert van Sultan Sooud Al Qassemi. Het doel is het verzamelen van kunstwerken gemaakt door prominente kunstenaars uit de Golfregio en Arabische invloedsfeer. Op deze manier wil het instituut de (intellectuele) ontwikkeling van de kunstscene in de regio ondersteunen en het Arabische erfgoed een internationaal platform bieden.

Na de dekolonisatie van de Maghreb en de nationalisering van het Suez-kanaal door de Verenigde Arabische Republiek die Syrië en Egypte omvatte, stond in deze landen een generatie kunstenaars op in de geest van een Arabisch-Modernisme die zich in de golf van vooruitgang wilde ontdoen van oude tradities, de voormalige westerse dominantie binnen de actuele kunst.

Aan deze periode van optimisme en verworven vrijheid kwam echter abrupt een einde na de desillusie die volgde op de Arabische nederlaag in de oorlog van 1967 tegen Israël. Kaarten werden herverdeeld op het politieke toneel, met een periode van sociale onrust tot gevolg. Kunstenaars werden gedwongen zich te reorganiseren voor het verwerven van sociale hervormingen en vrijheid. Dit gebeurde door kritische debatten en discussies rond authenticiteit en modernisme in de Arabische cultuur. De kunstenaars die Narcisse Tordoir uit de Barjeel Art Foundation heeft opgenomen in de tentoonstelling behoren tot deze tweede generatie kunstenaars uit landen als Syrië, Irak en Marokko.

Items View all

Actors View all