IN SITU: Ignace Cami - RE:ANKER

Ignace cami dog and blackbird

Event

M HKA, Antwerp

10 June 2023 - 03 September 2023

Ignace Cami is een kunstenaar die obsolete dingen nieuw leven inblaast. Hij speelt met de notie 'erfgoed', en ondervraagt zo de plaats ervan binnen een samenleving, terwijl hij tegelijkertijd de voorwaarden schept voor een hedendaagse toepassing van het begrip. Vandaag lijkt erfgoed vanalles te zijn, van patrimonium tot wortelen. Maar dingen die staan voor een historische erfenis zijn ook een plek geworden voor ideologische twisten, wat zorgt voor een wrijving tussen culturele stagnatie en transformatie. In deze context stelt Cami vragen als: hoe kunnen we ons verhouden tot vervlogen culturele artefacten die worden gezien als onlosmakelijk verbonden met een plaats en een tijd? Wat gebeurt er als ze zich op de 'verkeerde' plaats of op het 'verkeerde' moment bevinden? Wat is het nut van het archaïsche en het hyperlokale? Op welke nieuwe manieren kunnen zij een betekenisvolle plaats vinden in het hier en nu?

Ignace Cami gebruikte voor zijn expo de titel RE:ANKER, en het werkwoord 'verankeren' is dan ook een mogelijke invalshoek voor een breder begrip van de methodologie rond erfgoed en volkscultuur. Tegelijkertijd verwijst 'verankeren' naar de verbinding die Cami zoekt tussen de tentoonstelling en de havenstad Antwerpen, alsook de Schelde, op slechts enkele meters van het M HKA. Hij kijkt naar dingen die door het verstrijken van de tijd losgekoppeld zijn geraakt en creëert manieren waarop ze in het heden opnieuw verbinding kunnen maken. Daarbij spelen in het bijzonder taal, geheugen en verhalen een centrale rol. RE:ANKER zal verschillende bestaande werken presenteren naast nieuwe creaties, en zo inzicht verschaffen in Cami's interdisciplinaire aanpak. Door op speelse wijze te experimenteren met verschillende vormen van cultureel erfgoed, getuigt Cami's praktijk van zijn karakteristieke generositeit, waarbij mensen worden uitgenodigd om te communiceren of deel te nemen. Tijdens de tentoonstelling worden verschillende projecten opgezet voor het publiek: er wordt versgebakken speculaas aangeboden; er zal een voor de gelegenheid opgericht koor optreden; en op de laatste dag is er een feest met ganzen.

Ignace Cami woont en werkt in Antwerpen. Van 2020 tot 2021 was hij onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Samen met Ward Zwart runde hij ook een aantal jaren de de kunstenaarsruimte CRYING space. Cami nam deel aan tal van groepstentoonstellingen, waaronder 'KRASJ 5: Biënnale Actuele Kunst', Ninove (2021); 'TRACES of the future', valerie _traan gallery, Antwerpen (2020); 'Staatsgreep 2016', Sint-Niklaas (2016); 'Stille kracht', De Warande, Turnhout (2014). TROMPO, zijn recente solotentoonstelling, vond plaats in DMW Gallery in Antwerpen (2021). RE:ANKER, in het M HKA, is zijn eerste museale solotentoonstelling.

 

 Performances: Ignace Cami, RE:ANKER (2023)

Zondag 21 mei, om 14:00 en om 16:00  (Antwerp Art Weekend)
Zaterdag 10 juni, om 15:00 en om 16:00  (Officiële opening)
Zaterdag 5 augustus, om 20:00 en om 22:00 (Museumnacht)
Locatie: M HKA, IN SITU-ruimte op het gelijkvloers

RE:ANKER (2023), Ignace Cami's nieuwe, gelijknamige project, is een pas opgericht koor. Twaalf zangers, stuk voor stuk 'nieuwkomers' in het Nederlands, zingen drie volksliedjes over Antwerpen en zijn haven. Ze luisteren naar de liedjes en schrijven hun eigen teksten op basis van wat ze horen. Via deze puur fonetische transcriptie transformeren ze de originele woorden en klanken tot iets nieuws en raadselachtigs. Ignace Cami initieerde de gezamenlijke zangperformance RE:ANKER speciaal voor zijn gelijknamige solotentoonstelling in het M HKA. Hij gebruikt de transformerende kracht van vertolking door de verbindende aard van het zingen te verweven met de vreemde ervaring geconfronteerd te worden met een andere taal.

 

 RE:ANKER 7-inch-plaat

De nieuwe, getransformeerde versies van de volksliedjes werden opgenomen na slechts vier repetities. Ignace Cami's 7-inch-plaat RE:ANKER is bij ons te koop voor € 15 (beperkte oplage).

 

 Finissage

Zondag 3 september, vanaf 15:00
Performance: Ignace Cami, I'll explain everything to the geese (2022)
Performance: Ignace Cami, RE:ANKER (2023)

Locatie: M HKA, IN SITU-ruimte op het gelijkvloers

In samenwerking met bakkerij Dellafaille.

Items View all

Media View all